Jämför abonnemang logo

Att använda mobilen utomlands i Nigeria

Du bör jämföra mobilabonnemang

Nigeria har länge varit ett populärt turistmål för svenskar. Och med god anledning! Med dess rika historia och kultur, vänliga människor och fantastiska naturattraktioner så lockar landet de flesta. Men oavsett om du är där för en solsemester, upptäcka dess pulserande städer eller dyka in i dess djupa kulturella arv så finns det en sak du sannolikt behöver: din mobiltelefon.

I en värld där mobilen är allt viktigare så blir även vår förmåga att stanna uppkopplade viktigare än någonsin. Vi använder våra mobiler för allt från att ta bilder och uppdatera våra sociala medier, till att boka hotell, navigera oss runt nya platser och även som ett viktigt verktyg för säkerhet.

Men att använda din mobiltelefon i utlandet är inte alltid så enkelt som det kan verka. Det finns flera faktorer att ta hänsyn till så som roamingavgifter, mobiltäckning och att ditt abonnemang stöder utlandsanvändning.

I denna artikel kommer vi att utforska dessa faktorer mer detaljerat med ett särskilt fokus på vad svenska mobilanvändare kan förvänta sig när de använder sina telefoner i Nigeria. Vi kommer att titta på de olika tjänsterna som erbjuds av de största svenska mobiloperatörerna och ge dig några användbara tips för att göra din upplevelse så smidig och kostnadseffektiv som möjligt.

Men vi börjar med smart tips! Du vet väl att du i förväg kan köpa valuta hos Forex och få hemskickad? Att ha lite kontanter när du kommer till Nigeria underlättar väldigt mycket!

Använda svenska operatörer i Nigeria

Om du är en svensk mobilanvändare och reser till Nigeria så kan du använda din svenska mobiloperatör för att hålla dig ansluten under din resa. Svenska mobiloperatörer som Comviq, Vimla, Hallon, Fello, Chilimobil, Tre, Telenor, Tele2, Halebop, Tellus och Telia erbjuder roaming och täckning via sina partners i Nigeria. Nedan går vi igenom vad som gäller hos de olika operatörerna:

Hallon

Hallon är en annan svensk mobiloperatör som erbjuder roaming för de som reser till Nigeria. Även om Hallon strävar efter att erbjuda sina kunder friheten att använda sina mobiltelefoner utomlands så är kostnaderna utanför EU ganska höga då man ej erbjuder fasta dygnspaket.

Med Hallon kan du använda ditt vanliga mobilabonnemang i Nigeria. Det innebär att du kan ringa, skicka sms och mms, samt surfa på internet precis som du gör i Sverige. För att aktivera roaming med Hallon behöver du bara se till att data-roaming är aktiverat på din enhet.

När du anländer till Nigeria kommer din mobil automatiskt att ansluta till det bästa tillgängliga nätverket som Hallon samarbetar med. Likt andra operatörer kan hastigheterna vara lägre då surfen går via Sverige.

Då Hallon inte erbjuder datapaket utomlands är det extra viktigt att se på priserna innan du slår på data-roaming. Normalt får du även ett SMS med priser när du anländer Nigeria.

Se Hallons utlandspriser

Vimla

Vimla är ännu en populär svensk mobiloperatör som erbjuder roamingtjänster till sina kunder, inklusive de som reser till Nigeria.

Vimla har nyligen genomgått stora förändringar i sitt roamingutbud för att göra det mer användarvänligt och kostnadseffektivt. Med Vimla kan du nu använda ditt abonnemang till ett fast dygnspris när du är utanför EU, innanför EU/EES ingår surf.

För att använda din Vimla-mobil i Nigeria för surf behöver du bara se till att din telefon har data-roaming-inställningen aktiverad samt att du aktiverat utlandstjänst på Mitt Vimla eller i deras app. När du sedan anländer till Nigeria kommer din telefon att ansluta till ett av de nätverk Vimla samarbetar med och du kan börja använda din mobil som du skulle göra i Sverige.

Men det är viktigt att notera att även om Vimla erbjuder roaming så kan hastigheterna på ditt mobila data vara lägre än vad du är van vid i Sverige. Detta beror på att all surf går via Vimla i Sverige.

Se Vimlas utlandspriser

Fello

Fello är en svensk mobiloperatör som strävar efter att erbjuda enkel och prisvärd tjänst till sina kunder. Detta inkluderar att göra roaming så bekymmersfri som möjligt för de som reser utomlands, inklusive till Nigeria.

Med Fello kan du använda ditt mobilabonnemang precis som hemma när du är i Nigeria. Det innebär att du kan ringa, skicka SMS och MMS samt använda data. Innanför EU/EES kostar det inget extra medan det utanför EU kostar det en liten slant i form av ett fast dygnspris.

För att använda din Fello-mobil i Nigeria behöver du se till att din mobil har inställningen för data-roaming aktiverad. Du kan ändra denna inställning direkt i din mobil under mobilnät.

När du anländer till Nigeria kommer din mobil automatiskt att ansluta till det bästa tillgängliga nätverket som Fello samarbetara med.

Se Fellos utlandspriser

Comviq

Comviq är en av de mest populära mobiloperatörerna i Sverige och de har gjort stora ansträngningar för att tillgodose behoven hos sina kunder som reser utomlands till Nigeria genom att erbjuda täckning via olika partners.

Med Comviq kan du använda din mobil utomlands precis som du skulle hemma. Du kan ringa, skicka SMS och MMS samt använda data inom EU/EES utan kostnad medan det utanför EU kostar en slant. Tack vare Comviqs samarbete med internationella nätverksleverantörer har de en ganska bra nätverkstäckning i Nigeria.

För att använda din Comviq-mobil i Nigeria för surf behöver du se till att din telefon har inställningen för data-roaming aktiverad. Du kan kontrollera och ändra denna inställning i telefonens inställningar.

Det är också viktigt att notera att även om Comviq erbjuder dataroaming så kan dina datahastigheter vara långsammare än vad du är van vid i Sverige. Detta beror på att surfen tunnlas till Sverige men det möjliggör även att du kan använda tjänster som SVT Play.

Se Comviqs utlandspriser

Chilimobil

Chilimobil är en svensk mobiloperatör som är relativt ny på marknaden men som snabbt har blivit populär tack vare sina konkurrenskraftiga priser och användarvänliga tjänster. De erbjuder också roaming för sina kunder.

Chilimobil använder 3s nätverk vilket betyder att de har tillgång till ett starkt och tillförlitligt nätverk både inom Sverige och utanför Sverige så samarbetar man med andra operatörer. När du är i Nigeria kan du använda din mobil precis som hemma: ringa, skicka SMS och MMS samt använda data under förutsättning att du aktiverat utlandsanvändning på MittChili.

Tänk dock på att kostnader tillkommer vid användning utanför EU och det är ganska dyrt. Speciellt dyrt är det då Chilimobil inte erbjuder fasta dygnspriser. För att använda din Chilimobil i Nigeria behöver du se till att din enhet har data-roaming-inställningen aktiverad.

Det är även viktigt att notera att även om Chilimobil erbjuder roaming så kan hastigheterna på surf vara lägre än vad du är van vid i Sverige. Detta beror på att surfen tar omvägen via Sverige.

Se Chilimobils utlandspriser

Halebop

Halebop är en mobiloperatör i Sverige som är känd för sina låga priser i Telias nät. De erbjuder också roaming för sina kunder, inklusive de som reser till Nigeria.

Med Halebop kan du använda ditt mobilabonnemang precis som du gör hemma när du är i Nigeria. Det innebär att du kan ringa, skicka SMS och MMS samt använda data men till extra kostnad om det sker utanför EU.

För att aktivera data med Halebop behöver du bara se till att data-roaming är aktiverat på din enhet. När du anländer till Nigeria kommer din mobil automatiskt söka upp ett nät Halebop samarbetar med.

Likt övriga operatörer så går surfen via Sverige vilket kan göra att hastigheten upplevs som något långsammare.

Se Halebops utlandspriser

Tre

Tre är en annan välkänd mobiloperatör i Sverige som erbjuder roaming till sina kunder via 3 Världen.

Tre strävar efter att erbjuda sina kunder möjligheten att använda sina mobiltelefoner utomlands utan att oroa sig för överdrivna kostnader. Med Tre kan du använda ditt vanliga mobilabonnemang i hela 80 länder. Det innebär att du kan ringa, skicka sms och mms samt surfa på internet utan extra kostnad i dessa 80 länder.

För att aktivera surfen med Tre behöver du bara se till att data-roaming är aktiverat på din enhet. När du anländer till Nigeria kommer då din mobil automatiskt att ansluta till det bästa tillgängliga nätverket man samarbetar med.

Men det är värt att notera att datanätverkshastigheterna kan vara något lägre än vad du är van vid hemma på grund av att surfen går via Sverige - men det möjliggör även att du kan se på t.ex. SVT Play.

Se Tres utlandspriser

Tele2

Tele2 är en av de mest populära mobiloperatörerna i Sverige, kända för sina konkurrenskraftiga priser och omfattande utbud. De erbjuder också roaming för sina kunder inklusive de som reser till Nigeria.

Med Tele2 kan du använda ditt mobilabonnemang precis som du gör hemma när du är i Nigeria. Det innebär att du kan ringa, skicka SMS och MMS samt använda data. Innanför EU/EES kan detta göras utan extra kostnad, medan det normalt utanför EU tillkommer kostnader.

För att surfen med Tele2 behöver du bara se till att data-roaming är aktiverat på din enhet. När du sedan anländer till Nigeria kommer din mobil automatiskt att ansluta till det bästa tillgängliga nätverket som Tele2 har tillgång till.

Det är dock viktigt att notera att datahastigheten kan vara något lägre än vad du är van vid hemma på grund av din surf kommer att gå via Sverige.

Se Tele2s utlandspriser

Telenor

Telenor är en av de största mobiloperatörerna i Sverige och erbjuder ett brett utbud av tjänster, inklusive roaming för de som reser till Nigeria.

Med Telenor kan du använda ditt mobilabonnemang precis som du gör hemma när du är i Nigeria. Det innebär att du kan ringa, skicka SMS och MMS samt använda data. Att tänka på är att utanför EU så får du dock betala extra för användningen med några enstaka undantag.

För att aktivera surf med Telenor behöver du bara se till att data-roaming är aktiverat på din enhet. När du anländer till Nigeria kommer då din mobil automatiskt att ansluta till det bästa tillgängliga nätverket som Telenor samarbetar med.

Men det är viktigt att notera att surfhastigheten kan vara något lägre än vad du är van vid hemma på grund av att trafiken går via Sverige.

Se Telenors utlandspriser

Tellus

Tellus är en mindre känd svensk mobiloperatör men erbjuder fortfarande roaming för kunder som reser till Nigeria. De har ett starkt engagemang för kundservice och strävar efter att göra roaming så enkel och bekymmersfri som möjligt.

Med Tellus kan du använda ditt vanliga mobilabonnemang i Nigeria under förutsättning att du aktiverat utland på ditt abonnemang. Det innebär att du kan ringa, skicka SMS och MMS samt surfa på internet precis som du gör hemma. Inom EU/EES tillkommer inga extra kostnader medan utanför EU får du betala för användningen.

För att aktivera surf utomlands med Tellus behöver du bara se till att data-roaming är aktiverat på din enhet. När du anländer till Nigeria kommer din mobil automatiskt att ansluta till det bästa tillgängliga nätverket.

Likt övriga operatörer så går surfen med Tellus via Sverige vilket kan göra att hastigheten upplevs som något långsammare.

Se Telluss utlandspriser

Telia

Telia är en av de största och mest välkända mobiloperatörerna i Sverige. De har en lång historia av att erbjuda högkvalitativa tjänster till sina kunder inklusive internationell roaming för de som reser till Nigeria.

Med Telia kan du använda ditt mobilabonnemang precis som du gör hemma när du är i Nigeria. Det innebär att du kan ringa, skicka SMS och MMS samt använda data. Att tänka på är du dock får betala för användning utanför EU, men då genom ett fast dygnspris.

För att aktivera surfen utomlands med Telia behöver du bara se till att data-roaming är aktiverat i din mobils inställningar. När du anländer till Nigeria kommer din mobil därefter automatiskt att ansluta till det bästa tillgängliga nätverket.

Det är dock viktigt att notera att datanätverkshastigheterna kan vara något lägre än vad du är van vid hemma på grund av att surfen kommer gå via Sverige.

Se Telias utlandspriser

Checklista för att använda mobilen i Nigeria

När du reser till Nigeria är det viktigt att vara väl förberedd och veta vad du kan förvänta dig när det gäller att använda din mobil. Här är checklista att beta av för få ut det mesta av din mobilupplevelse i Nigeria.

Aktivera stöd för utland

Standard på svenska mobilabonnemang är att detta är aktiverat, men speciellt hos lågprisoperatörer så behöver detta ibland göras manuellt på deras mina sidor eller i deras app. Det är viktigt att aktivera detta innan du lämnar Sverige då det ibland kan ta upp till 48 timmar innan det börjar gälla.

Kontrollera kostnadstak

I Sverige har de flesta privata mobilabonnemang ett kostnadstak på 600 kr, det innebär att om du kommer upp i rörliga kostnader på 600 kr så spärras abonnemanget för mer kostnader. Spärren kan låsas upp via ett SMS. Du kan ofta även ändra spärren, aktivera eller inaktivera den på mina sidor hos operatören i fråga.

Förstå att surfen kan vara seg

När du använder ett svenskt mobilabonnemang i Nigeria så kommer surfen att tunnlas till Sverige. Det innebär att surfen kan upplevas som långsammare än i Sverige, men samtidigt gör det att du kan använda svenska tjänster som SVT Play och Viaplay från utlandet.

Använd WiFi när det är möjligt

Bästa sättet att spara surf oavsett om du är utomlands eller i Sverige är att använda WiFi. I Nigeria är det vanligt att det finns WiFi på hotell och resturanger. Ibland krävs det dock att man frågar om WiFi-lösenordet.

Spara batteri

På resande fot är det vanligt att man använder mobilen mer än hemma. Ett tips att spara batteri är att sänka ljusstyrkan på skärmen och använda batterisparläge i mobilen. Några av de saker som tar mest ström på en mobil är GPS, kamera och skärm. Ett riktigt smart tips är även att köpa en Powerbank! Beroende på vilken powerbank du väljer så kan du räkna med att den kan ladda upp din mobil helt 1-20 gånger

Ladda ned lokala appar och offlina

Innan du åker iväg till Nigeria så är ett tips att ladda ned lokala appar som kan hjälpa dig. Det kan vara appar för kollektivtrafik eller guider för staden du tänkt besöka. Smart är även att offlina musiklistor, poddar och kanske serier.

Tre smarta tips för billigare dataroaming

När du använder din mobiltelefon i ett annat land än ditt hemland, används "roaming" vilket betyder att du använder ett annat nätverk för att ringa, skicka meddelanden och använda data. Beroende på din mobiloperatör och ditt specifika abonnemang kan kostnaderna för dessa tjänster variera och i vissa fall vara mycket höga. Nedan kommer några tips hur du kan sänka kostnaderna.

Skaffa 3 Världen

Operatören Tre erbjuder sin tjänst, 3 Världen som ger surf i dessa 80 länder. Om landet du tänkt besöka är med där så kan det vara värt att skaffa ett abonnemang från 3 på minst 20 GB/mån så du får tillgång till 3 Världen. Abonnemangen hos 3 har ingen bindningstid och uppsägningstiden är på en månad.

Skaffa appen Airalo

Om din mobil har stöd för eSIM så kan du ladda ned appen Airalo som finns till både iPhone och Android-mobiler. I den appen kan du köpa kontantkort för surf och man stöder över 200 länder.

Det finurliga är att du väljer ett land eller region och då får du upp olika surfmängder och giltighetsperioder, därefter är det bara att köpa och betala med bankkort och så laddas eSIM-kortet ned i mobilen.

Ett tips är att köpa innan du åker till Nigeria då det krävs internet för att ladda ned simkortet. Tänk dock på att inte aktivera simkortet förrän du är i Nigeria då giltighetstiden räknas direkt från att du aktiverar.

Som ny kund hos Airalo kan du fylla i koden MICHAE6189 så får du 3 dollar rabatt på ditt första köp.

Skaffa ett lokalt simkort

Detta är en mest klassiska lösningen och innebär att du köper ett simkort på plats. I många fall är detta billigaste lösningen men den kräver dels att du letar upp ett inköpsställe och ibland även att du måste registrera dig med pass vilket kan vara omständigt.

Skall du stanna länge i Nigeria så bör du dock överväga detta alternativ då du lär spara pengar. Men för kortare besök upp till en månad kanske det inte är värt besväret.

Frågor och svar

Vilken mobiloperatör rekommenderas för att använda mobilen i Nigeria?

Bästa generella lösningen för surf i Nigeria är Airalo (använd kod MICHAE6189 för $3 rabatt). Men även operatörer som Tre ihop med tjänsten 3 Världen eller Vimla med sina fasta dygnspriser kan vara bra val.

Vilka kostnader kan jag förvänta mig när jag använder min mobil i Nigeria?

Kostnaderna kan variera beroende på din mobiloperatör och ditt abonnemang. De flesta operatörer låter dig surfa kostnadsfritt på resor inom EU/EES medan du kan räkna att avgifter tillkommer utanför EU.

Finns det några begränsningar för mobildata i Nigeria?

Ja, dels är surfmängden begränsad. Men även hastigheten på surfen kan vara lägre vilket kan göra att tjänster som kräver snabb surf fungerar sämre.

Kan jag använda WiFi istället för mobildata i Nigeria?

Ja, och det är en smart lösning i de fall det finns WiFi tillgängligt. I Nigeria är det vanligt att hitta WiFi på hotell och hos restauranger.

Artikeln om surf i Nigeria uppdaterades senast i juli 2024.

Svenska mobiloperatörer och erbjudanden

Hallon

1. Hallon

 • Tres nät, visa täckningskarta.
 • 10-150 GB data med fria samtal/sms.
 • Prova-på-pris från 49 kr/månad.

Mer information Se erbjudanden

Vimla

2. Vimla

 • Telenors nät, visa täckningskarta.
 • 4-100 GB data med fria samtal/sms.
 • Prova-på-pris från 20 kr/månad.

Mer information Se erbjudanden

Fello

3. Fello

 • Telias nät, visa täckningskarta.
 • 3-24 GB data med fria samtal/sms.
 • Prova-på-pris från 52,5 kr/månad.

Mer information Se erbjudanden

Comviq

4. Comviq

 • Tele2s nät, visa täckningskarta.
 • 3-100 GB data med fria samtal/sms.
 • Prova-på-pris från 105 kr/månad.

Mer information Se erbjudanden

Chilimobil

5. Chilimobil

 • Tres nät, visa täckningskarta.
 • 100 GB till fri data med fria samtal/sms.
 • Prova-på-pris från 149 kr/månad.

Mer information Se erbjudanden

Halebop

6. Halebop

 • Telias nät, visa täckningskarta.
 • 3-100 GB data med fria samtal/sms.
 • Prova-på-pris från 149 kr/månad.

Mer information Se erbjudanden

Tre

7. Tre

 • Tres nät, visa täckningskarta.
 • 5 GB till fri data med fria samtal/sms.
 • Prova-på-pris från 199 kr/månad.

Mer information Se erbjudanden

Tele2

8. Tele2

 • Tele2s nät, visa täckningskarta.
 • 5 GB till fri data med fria samtal/sms.
 • Prova-på-pris från 269 kr/månad.

Mer information Se erbjudanden

Telenor

9. Telenor

 • Telenors nät, visa täckningskarta.
 • 5 GB till fri data med fria samtal/sms.
 • Prova-på-pris från 269 kr/månad.

Mer information Se erbjudanden

Tellus

10. Tellus

 • Tele2s nät, visa täckningskarta.
 • 5-100 GB data med fria samtal/sms.
 • Prova-på-pris från 25 kr/månad.

Mer information Se erbjudanden

Telia

11. Telia

 • Telias nät, visa täckningskarta.
 • 5 GB till fri data med fria samtal/sms.
 • Prova-på-pris från 269 kr/månad.

Mer information Se erbjudanden